Uniunea Europeană promovează educația și formarea profesională continuă prin strategii și programe menite să faciliteze adaptarea lucrătorilor la schimbările tehnologice, digitale și ecologice.

Este responsabilitatea fiecărui stat membru să implementeze cât mai eficient posibil politicile europene astfel încât să atingă obiectivele propuse privind calificarea, recalificarea și perfecționarea, să acceseze fondurile și resursele puse la dispoziție pentru proiecte de formare și recalificare profesională și să asigure accesul nediscriminatoriu la aceste resurse, pentru că fiecare individ are dreptul la educație, formare și învățare pe tot parcursul vieții.

Pentru exercitarea acestui drept, analizăm exemplul de bună practică implementat de statul francez prin “Compte Personnel de Formation” (CPF) sau Contul personal de formare, care oferă fiecărui cetățean dreptul la un buget anual pentru formare, ce poate fi utilizat pentru cursuri de recalificare sau perfecționare. Acesta permite adulților să-și dezvolte competențele și să se recalifice pentru a răspunde nevoilor pieței muncii în schimbare rapidă.

Contul personal de formare se constituie în funcție de orele de muncă și poate fi utilizat pentru formare profesională, inclusiv pentru a obține calificări recunoscute în diverse domenii. Cetățenii pot accesa platforme online dedicate pentru a gestiona și utiliza eficient orele disponibile în CPF.

CPF permite angajaților să aleagă cursurile pe care doresc să le urmeze, fără aprobarea angajatorului.

Acest sistem încurajează învățarea continuă și adaptarea la schimbările economice.

Surse de finanțare:

  • Contribuțiile obligatorii ale angajatorilor (1% din masa salarială).
  • Bugetul de stat, pentru formarea șomerilor și a lucrătorilor din sectoare strategice.
  • Fonduri europene, cum ar fi FSE+, pentru sprijinirea formării grupurilor vulnerabile.
  • Contribuții individuale, dacă angajații doresc să urmeze cursuri mai costisitoare.

Bune practici

  • Autonomie pentru angajați, care își pot alege formările potrivite pentru cariera lor.
  • Flexibilitate ridicată, cu acces la o gamă largă de cursuri online și offline.
  • Sprijin pentru șomeri, care își pot folosi CPF pentru recalificare fără costuri personale.

Un exemplu concret al implementării CPF în Franța este programul dedicat sectoarelor de viitor, cum ar fi tehnologiile digitale și energiile regenerabile. Prin intermediul CPF, adulții pot accesa cursuri intensive și specializate pentru a se recalifica rapid în aceste domenii în creștere.

Politica europeană privind formarea profesională a adulților, exemplificată prin CPF în Franța, demonstrează o adaptare eficientă la nevoile pieței muncii și la cerințele individuale de dezvoltare profesională. Accesul facil la formare și finanțare sustenabilă sunt cheia pentru creșterea competențelor și integrarea pe piața muncii în era digitală.

Categorii:
Lasă un comentariu