În luna decembrie 2024 au fost identificate o serie de modificări legislative și propuneri de modificări, cu impact asupra politicilor pieței muncii:
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1210 din 2 decembrie 2024 a fost publicat Aranjamentul administrativ pentru aplicarea Acordului dintre România și Republica Albania în domeniul securității sociale, din 04.06.2024.
Intrare în vigoare: 2 decembrie 2024
Guvernul României, în cadrul ședinței din 27 noiembrie 2024, a adoptat Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Aranjamentului Administrativ, semnat la Bucureşti, la 4 iunie 2024, pentru aplicarea Acordului între România şi Republica Albania în domeniul securităţii sociale, semnat la Bucureşti, la 27 februarie 2015.
Guvernul a aprobat Aranjamentul Administrativ pentru aplicarea Acordului dintre România și Republica Albania în domeniul securității sociale. Documentul reglementează modul în care cetățenii celor două state pot beneficia de prestații sociale atunci când se află pe teritoriul celeilalte țări.
Totodată, Aranjamentul stabilește cadrul pentru colaborarea dintre instituțiile competente din cele două țări: Casa Națională de Pensii Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România, respectiv Institutul de Asigurări Sociale și Fondul Obligatoriu pentru Îngrijirea Sănătății din Albania.
Principalele beneficii pentru cetățeni includ:
• Acces la prestații în caz de boală și maternitate, inclusiv rambursări între instituții și acordarea prestațiilor în natură pentru rezidenți.
• Simplificarea accesului la pensii: cererile pot fi depuse la locul de domiciliu, indiferent de perioadele de asigurare. Plata pensiei se face direct beneficiarului sau reprezentantului legal.
• Protecție în caz de accidente de muncă și boli profesionale, cu proceduri clare pentru acordarea prestațiilor în bani și natură.
Acest Aranjament vine în sprijinul cetățenilor care lucrează sau trăiesc temporar în cealaltă țară, asigurând continuitatea drepturilor lor sociale și simplificând procesul de obținere a prestațiilor.
Aranjamentul Administrativ va intra în vigoare la data ultimei notificări care confirmă îndeplinirea procedurilor legale interne pentru intrarea acestuia în vigoare.
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1214 din 3 decembrie 2024 a fost publicată Hotărârea nr. 1470/2024 privind aprobarea Strategiei industriale a României 2024-2030.
Intrare în vigoare: 3 decembrie 2024
Guvernul României, în cadrul ședinței din 21 noiembrie 2024, a adoptat Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei Industriale a României 2024- 2030.
Strategia Industrială a României pentru perioada 2024-2030 definește viziunea națională asupra politicii industriale, prin raportare la contextul european și internațional. Totodată, fundamentează intervențiile de sprijin pentru sectorul industrial ca urmare a procesului de adaptare al acestuia la tranziția verde și digitală. În contextul asumării de către România a procesului de decarbonizare a industriei, acest document strategic evidențiază obiectivul de neutralitate climatică și competitivitate și se fundamentează pe Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – România Neutră în 2050.
Plecând de la aceste elemente, Strategia Industrială a României conține măsuri de intervenție publică pentru susținerea sectorului industrial pe un orizont de șase ani, ținând cont de situația geostrategică și de procesul de tranziție verde și digitală.
Planul de acțiune al strategiei include priorități și acțiuni care să răspundă schimbărilor structurale la nivel industrial din domenii precum: tehnologii avansate, inteligență artificială, industrie 4.0, tendințe cu impact semnificativ asupra ratei de ocupare și de pregătire a forței de muncă.
Inițiator al actului normativ, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va ghida transformarea industrială a României printr-un proces de retehnologizare, adaptat la procesele de digitalizare și de tranziție la o economie verde și sustenabilă.
Obiectivele generale ale Strategiei sunt:
– Modernizarea industriei, prin tehnologizare avansată, promovarea inovației sustenabile și trecerea la economia circulară;
– Consolidarea poziției României pe piața internațională, punând accent pe creșterea exporturilor industriale și a rezilienței lanțurilor de aprovizionare;
– Sprijinirea creării de locuri de muncă de înaltă calitate și calificarea forței de muncă, precum și atragerea de investiții în sectoare cu valoare adăugată ridicată;
– Facilitarea accesului la finanțare pentru companiile din sectorul industrial;
– Sprijinirea și consolidarea potențialului competitiv al sectoarelor industriale energo-intensive;
– Consolidarea și modernizarea cadrului de politici de sprijin pentru dezvoltarea sectorului industrial.
Strategia Industrială a României oferă cadrul pentru lansarea unor scheme naționale de ajutor de stat, în completarea cadrului de asistență financiară nerambursabilă prin fonduri structurale și PNRR, focalizate pe sprijinirea întreprinderilor industriale în susținerea acestora de tranziție verde și digitală.
Pentru susținerea competitivității industriei, Strategia menționează posibile surse de finanțare, respectiv: europeană nerambursabilă, rambursabilă și de la bugetul de stat.
Documentul a fost eliberat și prin contribuțiile aduse de reprezentanții organizațiilor și asociațiilor din industrie care au participat la sesiunile de consultări.
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1245 din 11 decembrie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 3.162/2.412/2024 privind modificarea și completarea Clasificării ocupațiilor din România – nivel de ocupație (șase caractere), aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei și protecției sociale și al președintelui Institutului Național de Statistică nr. 1.832/856/2011.
Lista ocupaţiilor practicate în cadrul economiei naţionale care modifică şi completează Clasificarea ocupaţiilor din România – nivel de ocupaţie (şase caractere):
1. Artist/Artistă fotograf – Codul COR265112;
2. Operator umplere recipiente gaze naturale comprimate pentru vehicule (GNCV) – Codul COR 818308;
3. Operator umplere recipiente hidrogen – Codul COR 818309.
Intrare în vigoare: 11 decembrie 2024.
Expertiza medicală a capacității de muncă va fi coordonată unitar la nivel național
Miercuri, 18 decembrie 2024, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că Guvernul a aprobat, în ședința de Guvern, un proiect de act normativ, inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin care toate cabinetele teritoriale de expertiză medicală să treacă din subordinea caselor teritoriale de pensii în administrarea Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM), conform Legii 360/2023.
Această schimbare va crește calitatea serviciilor oferite prin coordonarea unitară a activității la nivel național.
Vor exista astfel proceduri clare și criterii unitare de diagnostic clinic, funcțional și de încadrare în gradele de invaliditate la nivel național.
ÎCCJ. DCD admis. Plafonarea sporului pentru condiții de muncă vătămătoare în cazul personalului care a ajuns la nivelul grilei de salarizare din anul 2022
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1316 din 24 decembrie 2024 a fost publicată Decizia nr. 52/2024 privind examinarea sesizării formulate de Tribunalul București – Secția a II-a contencios administrativ și fiscal în Dosarul nr. 9.389/3/2024, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile.
Intrare în vigoare: 24 decembrie 2024
Luni, 21 octombrie 2024, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept – OUG nr. 62/2024, legal constituit, a pronunțat următoarea soluție:
Prin Decizia nr. 52/2024, ÎCCJ a admis sesizarea formulată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 9389/3/2024, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile și, în consecință, stabilește că:
Pentru personalul care a ajuns la nivelul grilei de salarizare din anul 2022, sporul pentru condiții de muncă vătămătoare prevăzut de articolul unic lit. a) din anexa nr. 1 la Regulamentul-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Administraţie” din administraţia publică centrală, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2017, este supus plafonării reglementate de art. II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, cu modificările şi completările ulterioare, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
Obligatorie, potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.
Implementarea serviciilor electronice avansate pentru recalcularea pensiilor
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1317 din 24 decembrie 2024 a fost publicată Hotărârea nr. 1676/2024 pentru modificarea și completarea Statutului Casei Naționale de Pensii Publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 118/2012.
Intrare în vigoare: 24 decembrie 2024
Guvernul României, în cadrul ședinței din 18 decembrie 2024, a adoptat Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 118/2012 privind aprobarea Statutului Casei Naţionale de Pensii Publice.
Prin acest act normativ, se modifică unele prevederi legislative în vederea implementării serviciilor electronice avansate pentru sistemul național de pensii, în vederea recalculării pensiilor din sistemul public.
În acest sens, până la data de 1 martie 2025, schema de personal a Casei Naţionale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii, va fi suplimentată cu 1.000 de posturi, urmând să ajungă la 4.175 posturi.
De asemenea, tot în vederea recalculării pensiilor, vor fi preluate posturile de la cabinetele teritoriale de expertiză medicală, în număr de 299, în subordinea Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM).
Măsura este luată în contextul în care toate dosarele de pensii recalculate vor fi preluate de casele teritoriale de pensii până pe 1 martie 2025.