Din studiul legislației Uniunii Europene și naționale cu relevanță în domeniul relațiilor de muncă, în luna octombrie 2024 am identificat modificările legislative operate atât la nivelul legislației primare, cât și la nivelul actelor normative complementare.

Am avut în vedere și deciziile emise de Înalta Curte de Casație și Justiție a României în dezlegarea unor chestiuni de drept.

Am identificat astfel următoarele modificări, respectiv propuneri de modificare a unor acte normative existente, cu impact asupra politicilor pieței muncii:

  • În Monitorul Oficial, Partea I nr. 978 din 30/09/2024 a fost publicată Hotărârea nr. 1192/2024 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Calificări, cu intrare în vigoare la data de 30/09/2024. Acest act normativ stabilește noua structură organizatorică a ANC. Reorganizarea Autorității Naționale pentru Calificări (ANC) se face în baza Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023, având ca scop adaptarea la noile cerințe legislative și responsabilități și urmărește reglementarea calificărilor și a formării continue, gestionarea și actualizarea standardelor ocupaționale și de calificare, precum și crearea și administrarea Registrului Național al Standardelor. Totodată, se aliniază la recomandările europene în domeniul competențelor digitale, precum certificarea competențelor digitale prin proiectul „European Digital Skills Certificate”.
  • În data de 02/10/2024, la Senat, a fost înregistrată pentru dezbatere propunerea legislativă pentru modificarea art.2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Modificările propuse prevăd o majorare cu 25% a cuantumului indemnizației lunare pentru al doilea copil, iar pentru al treilea copil și următorii, cuantumul indemnizației lunare se majorează cu 35%. De asemenea, având în vedere inflația prognozată pentru finalul anului 2024, se propune și o actualizare a cuantumul maxim al indemnizației, cu aproximativ 6%, aceasta neputând depăși valoarea de 9.000 lei, față de 8.500 lei în prezent.
  • În data de 09/10/2024, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin privind  completarea Listei specializărilor și a perfecționărilor pentru care furnizorii de formare profesională a adulților au dreptul să organizeze programe de formare profesională finalizate cu certificate de absolvire cu recunoaștere națională pentru absolvenții de studii universitare, prevăzută în anexa la Ordinul ministrului muncii și justiției sociale și al ministrului educației naționale nr. 1.151/4.115/2018.
  • În cadrul ședinței din data de 09/10/2024 Guvernul României a adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor. Proiectul de lege propune modificarea și completarea OUG nr. 194/2002 și a OG nr. 25/2014, pentru a asigura transpunerea corespunzătoare a Directivei 2014/36/UE privind lucrătorii sezonieri din țări terțe. Astfel, se instituie posibilitatea de a revoca viza sau dreptul de ședere temporară al lucrătorilor sezonieri, dacă angajatorul este lichidat, insolvent, nu desfășoară activități economice, nu are datoriile achitate sau a fost sancționat recent, în ultimele 6 luni, pentru anumite contravenții. De asemenea, se elimină obligația lucrătorului sezonier de a dovedi că menține salariul minim brut garantat pe întreaga perioadă de ședere. Alte modificări se referă la aplicarea cerințelor de pregătire profesională doar în cazul profesiilor reglementate, precum și la stabilirea compensațiilor pentru angajat în cazul în care viza sau dreptul de ședere sunt revocate din motive neimputabile lui. România se aliniază astfel cerințelor europene, asigurând o mai bună protecție a lucrătorilor sezonieri din țări terțe. Proiectul de lege urmează să fie transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului.
  • Începând cu luna octombrie 2024, mai multe categorii de tichete acordate angajaților vor beneficia de majorări, conform unor ordine recent publicate în Monitorul Oficial. Aceste creșteri vizează tichetele culturale, de masă și de creșă, toate având noi valori maxime care se vor aplica din această lună și inclusiv în prima parte a anului 2025. Aceste modificări ale plafoanelor maxime pentru anumite tichete vor permite companiilor să acorde angajaților beneficii avantajoase din punct de vedere fiscal puțin mai mari.
  • În data de 21/10/2024, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Astfel, începând cu data de 01/01/2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 4.050 lei luna, pentru un program normal de lucru în medie de 165,334 ore pe lună, reprezentând 24,496 lei/oră.
  • Prin Decizia nr. 41/2024 din 16/09/2024  ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept – a admis sesizarea formulată de Tribunalul Covasna – Secția civilă în dosarul nr. 582/119/2024, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile și, în consecință:  În interpretarea și aplicarea prevederilor art. 106 alin. (1), art. 144 și art. 146 alin. (3) din Codul muncii, art. 220 alin. (1) și (5) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, respectiv art. 267 alin. (1) și art. 270 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, raportat la art. 5 alin. (1) din Normele metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control și al personalului de cercetare din învățământul de stat, aprobate prin Ordinul ministrului educației nr. 4.050/2021, stabilește că: Cadrele didactice în activitate care desfășoară și activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeaşi unitate de învățământ preuniversitar nu beneficiază de concediu de odihnă plătit și pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizația aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite și neefectuate la încetarea contractului individual de muncă pe perioadă determinată. Obligatorie, potrivit art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1056 din 21/10/2024.
  • Proiect de Lege privind stabilirea salariilor minime adecvate, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Am analizat și am centralizat actele normative și propunerile de modificare a acestora, în luna octombrie 2024. Actele normative cu cel mai mare impact asupra politicilor pieței muncii vizează noile niveluri ale salariilor minime:

  • Proiectul de Lege privind stabilirea salariilor minime adecvate, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost adoptat de Senat la data de 07/10/2024, primind vot final în Camera Deputaților la data de 22/10/2024, cu titlul Lege privind modificarea și completarea unor acte normative, pentru stabilirea salariilor minime adecvate.

Actul normativ transpune directiva europeană care stabilește salariul minim adecvat în Uniunea Europeană (UE). De notat că prin această viitoare lege nu stabilește o sumă exactă ce va reprezenta salariul minim începând din 2025, ci un mecanism de care Guvernul va trebui să țină cont în viitor, mecanism care, de altfel, va fi detaliat printr-un proiect de HG ce va veni ulterior noii legi.

Proiectul de lege modifică în principal Codul muncii, precum și Legea Inspecției Muncii, aducând însă modificări și în Legea dialogului social, în Legea privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, dar și în Legea achizițiilor publice.

Proiectul de lege privind stabilirea salariilor minime adecvate nu se aplică momentan. Acesta mai trebuie promulgat prin decret de președintele statului. Odată publicată legea în Monitorul Oficial, aceasta va intra în vigoare, în cea mai mare parte, în trei zile de la publicare.

  • Proiectul de Hotărâre de Guvern lansat în dezbatere socială, care stabilește nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 4.050 lei lună.

Actele normative care vizează cuantumul salariului minim brut pe țară au impact major asupra politicilor de pe piața muncii, atât din perspectiva angajaților – care vor încasa un salariu crescut, cât și din perspectiva angajatorilor – care vor trebui să suporte aceste creșteri salariale. De asemenea, se va înregistra un impact la nivelul sumelor încasate din contribuții la bugetul de stat. Potențialele efecte negative al acestor creșteri sunt diminuarea investițiilor – la nivelul angajatorilor și creșteri ale prețurilor finale ale produselor.

La nivelul României, deși au existat creșteri succesive ale salariului minim brut pe țară, rămânem una dintre țările Uniunii Europene cu cel mai scăzut nivel al acestei retribuții.

Expertul  din cadrul proiectului

Nume, prenume: Șușa Anca Raluca Funcție: Referent dezvoltare, implementare a politicilor și a măsurilor active pe piața muncii

Categorii:
Lasă un comentariu